نقش واکسیناسیون در سگ ها
واکسیناسیون سگ ها نقش اساسی در محافظت سگ ها در برابر بسیاری از بیماری های ویروسی و کشنده دارد.
برای محافظت از سگ خود در برابر بیماری های ویروسی مربوط به سگ ها، باید همیشه برنامه واکسیناسیون به صورت منظم تکرار شود.
مرگ و میر در بسیاری از توله ها و سگ ها ، در اثر شیوع انوع بیماری های عفونی ایجاد می شود، که انجام واکسیناسیون بیش تر به منظور پیشگیری از بروز بیماری های عفونی در سگ ها مطرح است.
زیرا می توان سگ ها را در مقابل بیماری های میکروبی و ویروسی ایمن کرده و از انتقال بیماری به سایر سگ ها جلوگیری کرد.
واکسن سگ چیست و چرا مهم است؟
واکسیناسیون کمک می کند تا بدن بتواند در برابر تمامی عوامل ویروسی مقاومت کند.
واکسن ها شامل آنتی ژن هستند، که باعث ایجاد یک بیماری خفیف در سگ ها می شوند، اما این بیماری برای سگ ها خطرناک نیست. هدف از واکسیناسیون سگ ها شناخت همین آنتی ژن ها توسط سیستم ایمنی بدن است.
بعد از واکسیناسیون، اگر سگ در معرض عامل اصلی بیماری قرار بگیرد، سیستم ایمنی بدن عامل مهاجم را شناخته و برای مقابله با آن آمادگی دارد.
ایمنی بدن سگ قبل از انجام واکسیناسیون سگ ها
سگ ها قبل از تولد، در محیط محصور و استریلی به نام رحم زندگی می کنند که در آن هیچگونه آلودگی وجود ندارد.
وقتی که توله ها متولد می شوند، به ناگاه در محیطی پر از میکروارگانیسم قرار می گیرند، که هر کدام از آنها می تواند برای توله بیماری زا باشد و بدن توله سگ نیز هیچگونه آمادگی برای مقابله با آنها ندارد.
برای جلوگیری از بیماری و مرگ توله ها از چند روز قبل از زایمان غدد شیری مادر شروع به ترشح موادی برای توانمند سازی بدن توله ها در برخورد با بیماریها می کند.
و این واکسن طبیعی بلافاصه بعد از تولد نوزادان با اولین جرعه های شیر وارد بدن آنها شده و توله ها را ایمن می سازد.
این ماده سرشار از مواد مغذی و آنتی بادیها، آغوز نام داشته و در چند روز اول بعد از زایمان از پستانهای مادر ترشح شده و در اختیار نوزادان قرار می گیرد.
ماهیت این پادتن ها از جنس پروتئین است و جالب اینجاست که در یکی دو روز اول زندگی، معده توله ها به دلیل نداشتن آنزیمهای لازم برای هضم پروتئین، نمی تواند آنها را هضم کرده و همان طور دست نخورده از دیواره روده جذب می شوند.
بعد از این مدت، دیگر پادتن های موجود در آغوز بصورت سالم از روده جذب نشده و شکسته می شود و در این زمان ماهیت شیر نیز به حالت طبیعی آن بر می گردد.
این، بدان معناست که توله هایی که در بدو تولد شیر مادر را ننوشند، از این مواد ایمنی بخش محروم شده، بسیار ضعیف و حساس خواهند بود و به راحتی در معرض بیماری ها قرار می گیرند.
این ایمنی مادری به مدت حدود ۲ ماه دوام داشته و بعد از آن توله ها باید بطور مصنوعی واکسینه شوند.
نوبت اول واکسیناسیون توله سگ
اولین دوره انجام واکسیناسیون در توله ها باید در سن ۶ تا ۸ هفتگی (بهترین زمان ۴۵ روزگی) صورت گیرد.
در این سن ۳ تا ۶ نوع واکسن در قالب واکسنهای مخلوط شده دو گانه، سه گانه، چهارگانه، پنج و یا شش گانه به توله ها تزریق می شود.
انجام به موقع این واکسیناسیون سگ ها برای حفظ سلامتی و جان توله شما از اهمیت خاصی برخوردار است
با توجه به حساسیت زیاد توله ها در این سن، ابتلا به بیماری می تواند برای او کاملا خطرناک و کشنده باشد.
بیماریهای ویروسی که در این سن بر علیه آنها واکسیناسیون انجام می شود عبارتند از بیماری دیستمپر ، بیماری پاروویروس، بیماری پاراانفولانزا و هپاتیت عفونی سگها.
تمام این بیماری ها از درصد کشندگی بالایی برخوردار بوده و در صورت ابتلا توله، نجات آن بسیار مشکل است و در صورتی که توله از آن جان سالم به در ببرد، از برنامه رشد عقب مانده و حیوان ضعیفی خواهد شد .
این واکسن ها از ویروس ضعیف شده یا کشته شده عامل بیماری تهیه شده، باید در یخچال نگهداری شود و بر حسب نوع تهیه و دستور کارخانه سازنده باید زیر پوست تزریق شود.
نوبت دوم واکسیناسیون سگ ها
در حدود ۱۰ تا ۱۲ هفتگی و بطور متوسط در ۳ ماهگی علاوه بر تکرار واکسنهای تزریق شده در ۳ ماهگی، واکسن هاری نیز باید به حیوان تزریق شود.
از آنجا که تکرار مجدد واکسنهای تزریق شده در ۲ ماهگی برای ایجاد ایمنی مؤثر و پایدار بسیار حائز اهمیت بوده و از سویی دیگر ایمنی علیه بیماری هاری که یک بیماری بسیار خطرناک و کشنده برای انسان و حیوانات به شمار می رود از جایگاه اهمیت ویژه ای برخوردار است.
واکسیناسیون سگ ها در این سن دارای اهمیت زیادی است.
در این زمان معمولا به سگها علاوه بر واکسن پلی والان (چند گانه ) واکسن هاری نیز تزریق میشود.
در شرایط ویژه و با صلاح دید دکتر دامپزشک و شرایط موجود ممکن است واکسنهای دیگری نیز به حیوان تزریق شود.
نوبت سوم واکسیناسیون توله سگ
در حدود ۱۴ تا ۱۶ هفتگی سومین دوز واکسن چند گانه انجام میشود و با انجام این نوبت، دوره واکسیناسیون توله سگ کامل شده و تا یک سال آینده نیاز به تزریق واکسن یادآور نیست.
در سگ های خانگی و سگ هایی که احتمال گزیدگی توسط حیوانات دیگر در آنها وجود ندارد پیشنهاد می شود واکسن هاری همراه با دوز سوم واکسن پلی والان انجام شود.
تا تاریخ یادآور هر دو نوع واکسن در سال آینده همراه با هم باشد و فاصله زمانی یک ماهه بین آنها به وجود نیاید.
امروزه اکثر واکسنهای هاری برای تزریق سالیانه تهیه شده است.